Pohjolan mehiläishoitajat perustettiin Oulussa 20.10.1967 Mekelin paikallisyhdistykseksi. Yhdistyksen toimialueena oli koko pohjoinen Suomi Keski-Pohjanmaalta Lappiin saakka. Jäsenistön enemmistö on kuitenkin aina ollut Oulusta ja Oulun lähikunnista.
Yhdistykseen mehiläismatkoja ulkomaille ovat mm. matkat Tallinnaan kesäällä 1989 ja Budapestiin kesällä 1990 sekä Ruotsiin 1993. Viime vuosina matkailu on ollut vähäistä ja keskittynyt lähiseuduille.
Yhdistys toimi aktiivisesti esikotelomädän vastustamiseksi 1990-luvun alkuvuosina. Tuolloin asiasta järjestettiin koulutusta ja kalustoa desinfioitiin mm. säteilyttämällä. Monivuotinen työ tuotti tulosta ja alueeen EKM-tapausten määrät pienenivät surkeasta lähtötilanteesta esimerkillisen vähäisiksi. Nykyään yhdistyksen tärkein anti tällä saralla on jäsenmaksuun sisältyvä EKM-analyysi vuosittain.
Yhdistys pyrkii säännöllisesti esittelemään mehiläisalaa yleisölle. Tärkeimpinä tapahtumina ovat olleet Oulun maatalousnäyttelyt ja suuret messutapahtumat.
Jäseniä vuonna 1990 oli 202, mistä määrä väheni vuoteen 2010 saakka ollen alimmillaan n. 60. Aktiivisesti pidettyjen peruskurssien myötä jäsenmäärä on palautumassa kahteensataan. Osansa jäsenmäärän muutoksiin teki Suomen Arkitsen Alueen mehiläishotajien perustaminen v. 1993 ja lakkauttaminen v. 2016.
Nykyään yhdistyksen säännölliseen toimintaan kuuluvat kaksi vuosikokousta, hunajakilpailu, kesätapahtuma ja talvikaudella kuukausittaiset kerhoillat. Kerhoilloissa kuullaan usein esitelmä ja keskustellaan sen pohjalta. Kesätapahtumassa luennoitsijavieraat kouluttavat ajankohtaisia ja muita kiinnostavia asioita. Kevätkokouksen lisäohjelmana on usein luennoitsijavieras ja syyskokouksessa hunajakilpailu. Keväisin järjestetään mehiläistarhauksen peruskurssi, johon liittyviä harjoituksia pidetään muutama kesän aikana.

Suomen Arktisen Alueen Mehiläishoitajat ry (SAAM)
Yhdistys perustettiin Oulussa 26.9.1993 erityisesti luomutarhaajien yhdistykseksi. Ajan myötä luomutarhaajien osuus väheni ja Pohmen kanssa yhteinen toiminta-alue jakaantui niin, että Pohjois-Pohjanmaan itäiset ja koilliset tarhurit olivat yleensä SAAMn jäseniä.
Kummankin yhdistyksen jäsenenemmistö oli kuitenkin Oulun alueella. Yhdistyksen toimintaan kuuluivat esitelmätilaisuudet vuosikokousten yhteydessä, peruskurssit ja koulutustapahtumat. Erityisesti Oulun alueen jäsenet osallistuivat myös Pohmen tapahtumiin.
Yhdistys oli aktiivinen hankkeissa, joista laain oli NordBi. Aktiivisten jäsenten määrän vähentyessä yhdistys päätettiin vuonna 2015 lakkauttaa ja enemmistö jäsenistä liittyi PohMeen, josta moni oli alunperin lähtöisinkin.
